Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z jabłkami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 84
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3326
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1172
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 84
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3326
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1172
Składniki
• na 16 porcji •: 75 min •Porcja: 320 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaj porcjami mielony twaróg oraz śmietanę kremówkę. Dosyp mąkę ziemniaczaną (ew. proszek budyniowy). Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz kaszą manną. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą serową. Wylej ją na przygotowaną blachę.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij środki z pestkami. Każdą cząstkę jabłka pokrój w grubsze plasterki. Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny i rozłóż na cieście. Lekko wciśnij je w masę serową.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz godzinę. Po wystudzeniu ciasto możesz udekorować listkami mięty.Źródło: Naj