Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z jabłkami"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1016
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 549
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1016
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 549
Składniki
• na 16 porcji •: 75 min •Porcja: 320 kcal •Cena porcji: ok. 1,50 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Żółtka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaj porcjami mielony twaróg oraz śmietanę kremówkę. Dosyp mąkę ziemniaczaną (ew. proszek budyniowy). Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz kaszą manną. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą serową. Wylej ją na przygotowaną blachę.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij środki z pestkami. Każdą cząstkę jabłka pokrój w grubsze plasterki. Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny i rozłóż na cieście. Lekko wciśnij je w masę serową.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz godzinę. Po wystudzeniu ciasto możesz udekorować listkami mięty.Źródło: Naj