Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z żurawiną"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 893
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 893
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji
Płatki wymieszaj z kakao, cukrem, grubo startą czekoladą (trochę odłóż do dekoracji) i ugnieć z miękkim masłem. Odstaw do schłodzenia. Następnie wylep masą dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C około 15 minut. Wystudź.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Kremówkę ubij.
Ser utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę i połącz z wystudzoną żelatyną.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj warstwę konfitur (kilka łyżek zostaw do dekoracji) i posyp suszoną żurawiną.
Na wierzch wyłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.
Udekoruj sernik pozostałą, wcześniej podgrzaną, konfiturą i listkami świeżej mięty. Brzeg obsyp tartą czekoladą.Źródło: Kobieta i życie