Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaki budyniowo-czereśniowe"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki oraz kilku łyżek ciepłego mleka przygotuj zaczyn i odstaw go do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj zaczyn, roztopione masło, oba jajka i pozostałe mleko. Wyrób dość sztywne ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj krem. W rondlu połącz mleko, cukier kryształ, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Powoli, stale mieszając, ugotuj gęsty krem. Przykryj rondelek i odstaw do ostygnięcia. Gdy już zupełnie ostygnie, zmiksuj go mikserem na niskich obrotach.
Ciasto zagnieć, a następnie rozwałkuj je na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim krem budyniowy i pozbawione pestek całe czereśnie. Placek zwiń w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
Powstałą roladę pokrój na plastry ok. 1-2 cm. Następnie każdy krążek rolady ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w 180°C około 20 minut. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
<strong>: 75 minut Porcja: 185 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie