Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel wiedeński"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 707
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 252
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 442
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5404
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 243
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 707
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 252
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 442
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5404
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 243
Składniki
ciasta zagniatamy, formujemy w kulę. Przykrywamy miską (nagrzaną gorącą wodą) i odstawiamy na 30 minut. Wydrążone, obrane jabłka kroimy na kawałki. Obrus płócienny prószymy mąką i najpierw wałkujemy, a potem rękami rozciągamy na nim ciasto. (Austriacy twierdzą, że ciasto musi być tak cienkie, by dało się przez nie czytać gazetę). Boki odcinamy, by uzyskać prostokąt.
Ciasto smarujemy najpierw roztopionym masłem, potem roztrzepanym jajkiem. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka posypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę od dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Strudel układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do spodu. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoty kolor 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220oC.
Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 275 kcal, Białko 5 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 41,3 gŹródło: Rewia