Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam pierniki z ciasta długo dojrzewającego z przyprawą którą sama skomponowałam. pierniki są pyszne.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 97
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40214
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3343
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 711
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 97
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40214
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3343
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 711
Składniki
Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.
Do garnka włożyć margarynę, cukier i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.
Do mąki z przyprawą dodać masę miodowa, jajka i mleko . Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.
Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki. Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Utrzeć lukier z cukru pudru,soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi. Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania. Smacznego!