Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka pod bezą"
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20373
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20373
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej na stolnicę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Do mąki dodaj zimne masło. Posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka, sól i 1/2 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Łodygi rabarabaru oczyść, odetnij liście, a resztę pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z rdzeniem wanilii. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę (ew. skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały). Następnie pokrojone jabłka wymieszaj z rabarbarem.
Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Na spodzie równomiernie rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie z rabarbaru oraz jabłek.
Schłodzone białka ubij mikserem. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, powoli dosyp pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż się rozpuści. Masę be zową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozsmaruj na owocach. Ciasto piecz około 65 minut w temperaturze 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem i udekoruj melisą.Źródło: Tina