Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka sypana z kaszą manną"
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25699
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 88
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25699
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 88
Składniki
<strong>Ewnentualnie:</strong>
1/2 łyżeczki cynamonu
<strong>Ponadto:</strong>
niewielka prostokątna forma do pieczenia, tłuszcz do formy.
Sypkie na ciasto (oprócz masła lub margaryny) przełóż do miski i wymieszaj. Nie należy przejmować się tym, że ciasto nie będzie miało klasycznej spójnej konsystencji, lecz będzie sypkie. Podziel je na trzy równe części.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, włóż jabłka, posyp 2 łyżkami cukru oraz cynamonem (o ile lubisz tę przyprawę) i duś je około 10 minut.
Formę do ciasta wysmaruj margaryną (masłem lub olejem). Na dno wysyp jedną część sypkich składników ciasta, a na nią połowę prażonych jabłek. Następnie wysyp drugą część sypkich składników, przykryj pozostałą częścią jabłek i przykryj ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu powinna być ostatnia część sypkiego ciasta.
Dobrze schłodzoną margarynę lub masło zetrzyj na tarce na wierzch ciasta. Szarlotkę piecz około 45 minut w temperaturze 180° C. Po upieczeniu możesz posypać ją cukrem pudrem i udekorować kuleczkami melona lub jabłka. Podawaj na ciepło lub na zimno.
<strong>: 40 minut Porcja: 350 kilokalorii</strong>
<strong>Porcja tylko 80 gr.</strong>Źródło: Świat i Ludzie