Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z delikatnym nadzieniem serowo-makowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Składniki
Masło stop. Mąkę połącz z 1 żółtkiem, 1 i 1/2 łyżki stopionego masła i ok. 1/4 szkl. letniej wody. Zagnieć ciasto jak na makaron. Posmaruj cienko masłem, przykryj i odstaw na 20 minut.
Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Twaróg połącz z mlekiem, makiem, cukrem, jajkiem i budyniem. Dodaj jabłka.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Posmaruj resztą masła. Posyp tartą bułką. Wyłóż nadzienie i zwiń. Posmaruj pozostałym żółtkiem. Piecz 35 min w temp. 200°C. Posyp cukrem i makiem.Źródło: Naj