Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ja jak zawsze dla leniwych
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 77
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 477
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 77
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 477
Składniki
Obieramy gruszki ze skóry i oczyszczamy z gniazd nasiennych i skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny żeby nie zciemniały. Na ptelni rozgrzewamy cukier z masłem i mlekiem, jak się wszystko rozpuści wkładamy i obtaczamy w tym gruszki cały czas podgrzewając masę. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę ( spód i boki). Na ciasto układamy obkarmelizowane gruszki i wylewamy resztę karmelu na gruszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok 35 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Można podawać na ciepło z serkiem waniliowym lub lodami, albo na zimno np. z sosem czekoladowym