Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grysik pszenny to nic innego jak kasza manna (po niemiecku Gries). I wszystko zostaje w rodzinie ???? . Kolejny smak z mojego dzieciństwa, z jagodami lub malinami. Lubię do dzisiaj. Postanowiłam zamknąć jedno z moich ulubionych wspomnień smakowych w kruchej tarcie. Pewnie znów zabrzmię nieskromnie, ale muszę napisać, że ciasto było wyśmienite. Jednak nie będę czarować, że to zasługa moich niesamowitych umiejętności cukierniczych ???? Śmiem przypuszczać, że to laska prawdziwej wanilii ukrytej w delikatnym kremie, nadała temu ciastu wyjątkowy smak.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2924
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1064
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1141
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 295
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2864
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2924
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1064
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1141
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 295
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2864
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm, wykładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier i obciążamy grochem lub fasolą. Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C, ciasto pieczemy ok. 15 min., po czym usuwamy papier z grochem i pieczemy dalej ok. 5 min. Gotowy spód odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.
½ szklanki mleka odlewamy, pozostałą część wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wrzucamy ziarenka wanilii wraz z laską i podgrzewamy na małym ogniu. Odlaną część mleka łączymy z kaszką, dokładnie mieszamy i kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mannę z mlekiem i cały czas mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż masa ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy nieco ostygnie wylewamy na wcześniej przygotowany spód i dekorujemy owocami.