Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grysik pszenny to nic innego jak kasza manna (po niemiecku Gries). I wszystko zostaje w rodzinie ???? . Kolejny smak z mojego dzieciństwa, z jagodami lub malinami. Lubię do dzisiaj. Postanowiłam zamknąć jedno z moich ulubionych wspomnień smakowych w kruchej tarcie. Pewnie znów zabrzmię nieskromnie, ale muszę napisać, że ciasto było wyśmienite. Jednak nie będę czarować, że to zasługa moich niesamowitych umiejętności cukierniczych ???? Śmiem przypuszczać, że to laska prawdziwej wanilii ukrytej w delikatnym kremie, nadała temu ciastu wyjątkowy smak.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15374
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4600
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 268
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2706
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4835
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15374
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4600
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 268
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2706
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4835
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm, wykładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier i obciążamy grochem lub fasolą. Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C, ciasto pieczemy ok. 15 min., po czym usuwamy papier z grochem i pieczemy dalej ok. 5 min. Gotowy spód odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.
½ szklanki mleka odlewamy, pozostałą część wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wrzucamy ziarenka wanilii wraz z laską i podgrzewamy na małym ogniu. Odlaną część mleka łączymy z kaszką, dokładnie mieszamy i kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mannę z mlekiem i cały czas mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż masa ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy nieco ostygnie wylewamy na wcześniej przygotowany spód i dekorujemy owocami.