Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Jajka umyj i sparz, po czym oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce serka mascarpone, dokładnie mieszając, np. mikserem na małych obrotach.
Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy, mieszając, ale bardzo delikatnie, np. łyżką lub ręczną trzepaczką (aby masa nie opadła).
Amaretto połącz z filiżanką kawy rozpuszczalnej, najlepiej zimnej (kawy może być też nieco więcej, np. szklanka – jej ilość, podobnie jak ilość amaretto, zależy od tego, ilu biszkoptów chcesz użyć do deseru). W kawie z likierem namocz przygotowane biszkopty.
Przygotuj szklane pucharki (deser wygląda pięknie także w szklanej dużej salaterce). W naczyniach poukładaj warstwami: nasączone biszkopty, białą masę i ponownie biszkopty, a na nich znowu masę. Posyp obficie czekoladą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Tiramisu możesz też przygotować w dużej blaszce lub foremce. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki jak ciasto (najlepiej nożem moczonym w gorącej wodzie) i serwuj na talerzykach.Źródło: Świat kobiety