Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 4091
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 247
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 85
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 4091
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 247
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 85
Składniki
Jajka umyj i sparz, po czym oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce serka mascarpone, dokładnie mieszając, np. mikserem na małych obrotach.
Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy, mieszając, ale bardzo delikatnie, np. łyżką lub ręczną trzepaczką (aby masa nie opadła).
Amaretto połącz z filiżanką kawy rozpuszczalnej, najlepiej zimnej (kawy może być też nieco więcej, np. szklanka – jej ilość, podobnie jak ilość amaretto, zależy od tego, ilu biszkoptów chcesz użyć do deseru). W kawie z likierem namocz przygotowane biszkopty.
Przygotuj szklane pucharki (deser wygląda pięknie także w szklanej dużej salaterce). W naczyniach poukładaj warstwami: nasączone biszkopty, białą masę i ponownie biszkopty, a na nich znowu masę. Posyp obficie czekoladą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Tiramisu możesz też przygotować w dużej blaszce lub foremce. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki jak ciasto (najlepiej nożem moczonym w gorącej wodzie) i serwuj na talerzykach.Źródło: Świat kobiety