Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tiramisu z morelami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 117
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 67
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 117
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 67
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 440 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji
Serek mascarpone rozmieszaj dokładnie z cukrem pudrem i jogurtem waniliowym (zamiast mascarpone możesz użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu – takiego, jak na sernik). Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serowo- -jogurtową.
W 100 ml gorącej wody rozpuść 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, można też przygotować napar z kawy mielonej i po zaparzeniu odcedzić przez gęste sitko. Do naparu wlej likier amaretto i odstaw do wystudzenia.
Morele wyjmij z syropu, wyłóż na sito do odsączenia, następnie pokrój je w ćwiartki.
W szklanym, przezroczystym naczyniu układaj warstwami biszkopty namoczone w kawie z likierem, masę serową i pokrojone morele. Ostatnią warstwą powinna być masa serowa.
Wyrównaj powierzchnię i wstaw deser do lodówki na kilka godzin (minimum dwie). 6Przed podaniem oprósz wierzch tiramisu ciemnym kakao. Możesz również suto posypać powierzchnię wiórkami gorzkiej czekolady.Źródło: Kobieta i życie