Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami"
Buraki mają wiele wspaniałych właściwości. Tym razem podane są ze wspaniałym...
Odsłon: 761
W jesiennej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Tym razem kurki znalazły się w...
Odsłon: 121
Buraki mają wiele wspaniałych właściwości. Tym razem podane są ze wspaniałym...
Odsłon: 761
W jesiennej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Tym razem kurki znalazły się w...
Odsłon: 121
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Na papierze do pieczenia narysuj 6 kół o śr. 20 cm. Wyłóż papier na blachę do pieczenia. Natłuść powierzchnię narysowanych kół i oprósz mąką.
Ubij (na 2 bezowe krążki) 2 białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Dodaj łyżeczkę mąki. Podziel masę białkową na pół i wyłóż na papier, wypełniając 2 koła. Piecz ok. godziny, po czym pozostaw bezy na pół godziny w piekarniku (uchyl drzwiczki), aby ostygły. Tak samo upiecz pozostałe 4 krążki.
Dodaj esencję waniliową do śmietany. Ubij na gęsty krem. Zdejmij bezy z papieru. Układaj je jedna na drugiej, przekładając śmietaną i plasterkami truskawek. Tort podawaj udekorowany malinami i obsypany odrobiną cukru pudru.
Czas przygotowania: 60 minut (plus ok. 5 godzin na pieczenie i studzenie) • 8 porcji • 360 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcja.Źródło: Olivia