Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort biszkoptowy"
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 12943
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 67
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 848
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 12943
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 67
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 848
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy (26 cm) i pieczemy 30 minut w piekarniku o temperaturze 170°C. Schłodzony korpus przekrawamy na dwa blaty. Jedną część wkładamy do formy.
Ser miksujemy z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Truskawki myjemy. 1/5 z nich kroimy na mniejsze części i dodajemy do sera. Łączymy z ubitą na sztywno śmietaną i przygotowanym według instrukcji na opakowaniu zagęszczaczem do śmietany (np. śmietan-fix).
2/3 kremu wykładamy na dolną część tortu. Przykrywamy górną częścią i smarujemy pozostałym kremem. Odstawiamy do stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na torcie i zalewamy tężejącą galaretką owocową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, ale używając tylko 1/2 porcji wody.
Wartość odżywcza 1 porcji 290 kcal Białko 15,1 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 84 gŹródło: Rewia