Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort brzoskwiniowy z adwokatem"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 624
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3941
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1366
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 624
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3941
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1366
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem (odłóż 4 łyżki) i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
Migdały wymieszaj z mąką, tartą bułką i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do masy maślanej. Zmiksuj. Białka ubij i wymieszaj z ciastem. Wylej je do formy i piecz w temperaturze 175o C ok. 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Brzoskwinie odsącz, następnie foremką wytnij z nich kilka gwiazdek do dekoracji, resztę pokrój na kawałki.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z sokiem cytrynowym, 4 łyżkami cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź i wymieszaj z 2 łyżkami śmietany z likierem, następnie dodaj resztę śmietany.
Odłóż szklankę kremówki, resztę ubij z cukrem waniliowym. Połącz z masą z likierem.Upieczony spód ułóż w tortownicy. Posmaruj kilkoma łyżkami kremu z likierem. Wkoło brzegu ustaw waflowe rurki.
Do reszty kremu dodaj brzoskwinie i wyłóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Odłożoną kremówkę ubij i wyciśnij rozetki na wierzch tortu. Oprósz kakao i udekoruj wyciętymi gwiazdkami z brzoskwiń.
<strong>Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 430 kcal.</strong>Źródło: Na żywo