Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort brzoskwiniowy z szampanem"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 212
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 715
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 898
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 212
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 715
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 898
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka połącz z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli, 1/3 częścią zwykłego cukru i cukrem waniliowym. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem i rozsmaruj w niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz ok. 20 minut. Biszkopt wystudź.
Brzoskwinie odsącz. Zmiksuj 3 połówki brzoskwiń. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jogurt połącz z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej szampana.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając. 1/5 żelatyny dodaj do musu z owoców, a resztę do masy jogurtowej. Ubij połowę śmietanki i dodaj do tężejącej masy jogurtowej.
Biszkopt ułóż na dnie tortownicy. Wyłóż 2/3 tężejącego kremu. Łyżeczką nałóż małe porcje musu. Lekko przemieszaj obie masy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Schłódź.
Przygotuj galaretkę. Na wierzchu tortu ułóż resztę brzoskwiń. Zalej tężejącą galaretką i znów wstaw ciasto do lodówki. Płatki migdałowe zrumień. Resztę śmietanki ubij.
Brzeg tortu ozdób wokół rozetkami z kremówki. Boki obsyp płatkami, a z polewy zrób efektowne esy-floresy.Źródło: Na żywo