Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort Dobosz"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10126
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2750
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1873
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 722
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3979
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10126
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2750
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1873
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 722
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3979
Składniki
Żółtka ubij z połową cukru. Ubij sztywną pianę z białek i reszty cukru. Potem połącz delikatnie obie masy. Dodaj przesianą mąkę, a na koniec olej i wszystko wymieszaj.
Trzy duże blachy wysmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką tortową. Na każdej narysuj dwa koła o średnicy 26 cm i rozsmaruj na nich cienką warstwę masy.
Piecz je około 8 min w temp. 200o C. Natychmiast po upieczeniu zsuń z blachy na posypaną mąką stolnicę.
Przygotuj nadzienie. Zaparz kawę w 1/4 szklanki gorącej wody. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj zaparzoną kawę, kakao oraz alkohol. Ubijaj jeszcze przez chwilę na gładki krem. Część nadzienia odłóż do posmarowania tortu.
Pięć placków ciasta sklej ze sobą, przekładając je kremem i wstaw do lodówki do stężenia. Potem cały tort posmaruj kremem, boki obsyp migdałami.
Cukier i masło rozpuść na jasny karmel, wylej na powierzchnię ostatniego plastra i rozsmaruj. Natychmiast pokrój zamoczonym w oleju nożem na 12 części. Rozłóż je pod kątem na wierzchu tortu.
<strong>: ok. 80 minut. Porcja: 531 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie