Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort rabarbarowo-malinowy"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5387
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5387
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, dosypując połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki.
Rabarbar oczyść, pokrój. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Wrzuć rabarbar i gotuj 5 minut. Na minutę przed końcem gotowania wyjmij (i odsącz) 15 kawałków rabarbaru do dekoracji. Do reszty wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
Na jeden blat ciasta (w tortownicy) wyłóż tężejącą masę ra barbarową. Mascarpone połącz z twarogiem, drugim cukrem waniliowym i resztą cukru. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Maliny zmiksuj. Krem serowy połącz z żelatyną i rozsmaruj na galaretce rabarbarowej. Łyżką nałóż mus malinowy i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.
Pistacje zmiel. Śmietanę ubij z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Tort posmaruj bitą śmietaną, brzegi obsyp pistacjami. Udekoruj malinami i melisą.Źródło: Na żywo