Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort rabarbarowo-malinowy"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 468
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 468
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, dosypując połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki.
Rabarbar oczyść, pokrój. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Wrzuć rabarbar i gotuj 5 minut. Na minutę przed końcem gotowania wyjmij (i odsącz) 15 kawałków rabarbaru do dekoracji. Do reszty wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
Na jeden blat ciasta (w tortownicy) wyłóż tężejącą masę ra barbarową. Mascarpone połącz z twarogiem, drugim cukrem waniliowym i resztą cukru. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Maliny zmiksuj. Krem serowy połącz z żelatyną i rozsmaruj na galaretce rabarbarowej. Łyżką nałóż mus malinowy i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.
Pistacje zmiel. Śmietanę ubij z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Tort posmaruj bitą śmietaną, brzegi obsyp pistacjami. Udekoruj malinami i melisą.Źródło: Na żywo