Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort śmietanowy o orzeźwiającym zapachu mięty"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1202
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1261
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 195
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1202
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1261
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 195
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 4 łyżkami cukru. Pianę z białek połącz z wszystkimi żółtkami. Dosyp mąkę i proszek. Ciasto rozsmaruj na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w 180oC. Wystudź.
Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Miętę posiekaj. Śmietanę ubij z resztą cukru, połącz z sokiem, likierem oraz miętą i żelatyną. Tężejący krem rozsmaruj na cieście. Potnij je na 3–4 szerokie paski.
Jeden pasek zwiń masą do środka, ustaw pionowo na paterze. Owiń pozostałymi paskami. Ściśnij obręczą tortownicy albo folią aluminiową. Schładzaj 3 godziny. Potem tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj plasterkami jabłka, miętą, imbirem oraz pistacjami.Źródło: Naj