Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort śmietanowy o orzeźwiającym zapachu mięty"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1417
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458566
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1698
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 665
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1417
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458566
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1698
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 4 łyżkami cukru. Pianę z białek połącz z wszystkimi żółtkami. Dosyp mąkę i proszek. Ciasto rozsmaruj na prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w 180oC. Wystudź.
Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Miętę posiekaj. Śmietanę ubij z resztą cukru, połącz z sokiem, likierem oraz miętą i żelatyną. Tężejący krem rozsmaruj na cieście. Potnij je na 3–4 szerokie paski.
Jeden pasek zwiń masą do środka, ustaw pionowo na paterze. Owiń pozostałymi paskami. Ściśnij obręczą tortownicy albo folią aluminiową. Schładzaj 3 godziny. Potem tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj plasterkami jabłka, miętą, imbirem oraz pistacjami.Źródło: Naj