Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort wieniec z żurawiną"
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 585
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 336
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 585
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 336
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 1,10 zł
Żółtka ubijamy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian, po łyżce: olej, mleko i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Chłodzimy.
Budyń gotujemy w podanej ilości mleka i studzimy. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.
Ciasto przecinamy na trzy blaty. Każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody, a potem smarujemy konfiturą. Na konfiturze rozprowadzamy krem czekoladowy. Kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania.
Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia