Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort wieniec z żurawiną"
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72297
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 527
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15571
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3404
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72297
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 527
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15571
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3404
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 1,10 zł
Żółtka ubijamy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian, po łyżce: olej, mleko i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Chłodzimy.
Budyń gotujemy w podanej ilości mleka i studzimy. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.
Ciasto przecinamy na trzy blaty. Każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody, a potem smarujemy konfiturą. Na konfiturze rozprowadzamy krem czekoladowy. Kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania.
Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia