Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z białą czekoladą i perełkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Rozpuść w rondelku 200 g czekolady. Wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę i rozprowadź cienką warstwą. Gdy zastygnie, zdejmij szpatułką i połam na kawałki.
Posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o śr. 20 cm. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Podgrzewając, wymieszaj masło, 300 g czekolady, mleko, cukier i esencję. Ostudź, dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksuj.
Przełóż do formy, piecz 60-70 minut. Ostudzone ciasto przekrój w poprzek na 3 blaty. Ubij mikserem twarożek i masło na krem, dodaj cukier. Kremem przełóż warstwy, posmaruj boki i wierzch. Obłóż boki czekoladą, wierzch posyp perełkami.
Czas przygotowania: ok. 100 minut (plus 3 godziny chłodzenia) • 12 porcji • 650 kcal/porcja • koszt: 3 zł/porcja.Źródło: Olivia