Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z kiwi i owocami kandyzowanymi"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 40
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1472
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 297
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3257
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 474
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 40
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1472
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 297
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3257
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 474
Składniki
Wsyp do misy bułkę tartą, kandyzowane owoce, rodzynki i skórkę startą z cytryny. Zalej wszystko likierem owocowym. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny.
Żółtka oddziel od białek. Źółtka zmiksuj na puszystą masę, dodając 10 dag cukru i miękkie masło. Powstałą masę dodaj do składników wymieszanych z owocami i likierem.
Z białek, szczypty soli i reszty cukru ubij sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj.
Ciasto rozprowadź w wysmarowanej i wysypanej tortownicy, najlepiej o średnicy ok. 26 cm. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180o C przez 40 minut.
Gdy wystygnie, na wierzch wyłóż ubitą na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Udekoruj plasterkami kiwi, kawałkami ananasa i rodzynkami. Czas przygotowania: ok. 80 min
Cena porcji: ok. 3,5 zł Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo