Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z kiwi i owocami kandyzowanymi"
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 206
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 55
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 368
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 41
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 206
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 55
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 368
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 41
Składniki
Wsyp do misy bułkę tartą, kandyzowane owoce, rodzynki i skórkę startą z cytryny. Zalej wszystko likierem owocowym. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny.
Żółtka oddziel od białek. Źółtka zmiksuj na puszystą masę, dodając 10 dag cukru i miękkie masło. Powstałą masę dodaj do składników wymieszanych z owocami i likierem.
Z białek, szczypty soli i reszty cukru ubij sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj.
Ciasto rozprowadź w wysmarowanej i wysypanej tortownicy, najlepiej o średnicy ok. 26 cm. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180o C przez 40 minut.
Gdy wystygnie, na wierzch wyłóż ubitą na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Udekoruj plasterkami kiwi, kawałkami ananasa i rodzynkami. Czas przygotowania: ok. 80 min
Cena porcji: ok. 3,5 zł Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo