Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z marcepanową masą i owocami"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1400
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5905
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18650
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1400
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5905
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18650
Składniki
Rozpuść czekoladę, dodaj miękkie masło, utrzyj. Jajka i cukier ubij. Dodaj czekoladę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąkę i napełnij ciastem. Piecz je w temperaturze 160o C przez ok. 45 minut. Jak ciasto wystygnie, przekrój je poziomo na trzy części.
Pokrój ananas i podduś go do miękkości w 50 ml wody z 5 łyżkami cukru. Ugotuj gęsty krem z mleka, reszty cukru i budyniowego proszku. Przestudź, ubij go i dodaj masło. Ponownie ubij i dodaj do kremu ananas.
Dolną część ciasta posmaruj połową kremu, następnie przykryj drugim płatem ciasta i polej sokiem z gotowanego ananasa. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj górnym płatem.
Tort schłódź. Ubij śmietankę i wyłóż ją na tort. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem rozwałkuj marcepan na pas. Dekoracyjnie go okrój i owiń nim tort po obwodzie. Udekoruj owocami.
Czas przygotowania: 70 minut.
Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 475 kcal.Źródło: Na żywo