Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ukraiński placek makowy"
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 43
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 32993
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 361
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 43
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 32993
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 361
Składniki
Spód: mąkę przesiej. Dołóż do niej masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki, dodaj cukier i jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj masę: mak zalej wrzątkiem, gotuj 15 minut. Wystudź. Dobrze osącz i zmiel dwa razy. Masło utrzyj z cukrem pudrem i kaszą manną. Jajka rozbij. Żółtka połącz z masą maślaną. Orzechy posiekaj. Razem z makiem i rodzynkami dodaj do ucieranej masy. Odłóż trochę skórki, resztę posiekaj, wrzuć do masy. Domieszaj też sodę i 1 łyżeczkę olejku. Białka ubij, wymieszaj z masą.
Jabłka umyj, jedno odłóż do dekoracji, resztę obierz, oczyść, potnij na kawałeczki. Wrzuć do masy makowej, wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem.
Na cieście rozsmaruj masę makową z jabłkami. Wierzch posmaruj śmietaną. Piecz ok. 70 minut w temp.180 st. Udekoruj resztą skórki i odłożonym jabłkiem.Źródło: Tina