Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowy biszkopt z gruszkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Składniki
Gruszki obierz, ew. wytnij gniazda nasienne (uważaj, aby nie uszkodzić przy tym owoców). W garnku zagotuj wodę z 4 łyżkami cukru, sokiem i skórką cytrynową oraz goździkami. Włóż gruszki. Gotuj je 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą jajeczną. Dolej olej. Utrzyj wszystkie mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto.
Gruszki wyjmij z zalewy, osusz. Postaw je pionowo w cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 40–45 minut. Wystudź w tortownicy.
Polewę stop według przepisu na opakowaniu. W torebce zrób mały otworek. Wyciśnij na ciasto cienkie paseczki polewy. Odstaw na bok, aby polewa zastygła. Jeśli chcesz, dodatkowo udekoruj ciasto niteczkami jasnego karmelu.Źródło: Naj