Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowy biszkopt z gruszkami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Gruszki obierz, ew. wytnij gniazda nasienne (uważaj, aby nie uszkodzić przy tym owoców). W garnku zagotuj wodę z 4 łyżkami cukru, sokiem i skórką cytrynową oraz goździkami. Włóż gruszki. Gotuj je 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą jajeczną. Dolej olej. Utrzyj wszystkie mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto.
Gruszki wyjmij z zalewy, osusz. Postaw je pionowo w cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 40–45 minut. Wystudź w tortownicy.
Polewę stop według przepisu na opakowaniu. W torebce zrób mały otworek. Wyciśnij na ciasto cienkie paseczki polewy. Odstaw na bok, aby polewa zastygła. Jeśli chcesz, dodatkowo udekoruj ciasto niteczkami jasnego karmelu.Źródło: Naj