Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowy biszkopt z gruszkami"
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 26
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 43
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 26
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 43
Składniki
Gruszki obierz, ew. wytnij gniazda nasienne (uważaj, aby nie uszkodzić przy tym owoców). W garnku zagotuj wodę z 4 łyżkami cukru, sokiem i skórką cytrynową oraz goździkami. Włóż gruszki. Gotuj je 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie.
Jajka wbij do miseczki. Dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą jajeczną. Dolej olej. Utrzyj wszystkie mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto.
Gruszki wyjmij z zalewy, osusz. Postaw je pionowo w cieście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 40–45 minut. Wystudź w tortownicy.
Polewę stop według przepisu na opakowaniu. W torebce zrób mały otworek. Wyciśnij na ciasto cienkie paseczki polewy. Odstaw na bok, aby polewa zastygła. Jeśli chcesz, dodatkowo udekoruj ciasto niteczkami jasnego karmelu.Źródło: Naj