Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, mięciutki makowiec z mnóstwem maku w środku. Idealny na święta do poobiedniej kawy lub herbaty. Polecam
Miska, mikser, drewniana łyżka, miarka do odmierzania, blachy do pieczenia, stolnica
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Do miski wsypuje mąkę, cukier, a następnie dodaje drożdże. Zalewam stopniowo ciepłym mlekiem mieszając je z drożdżami i zagniatając do środka kilka łyżek masła. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masa makowa: Masę wymieszać z bułką tartą oraz ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać, podzielić na dwie części. Rozwałkowuje jedną cześć na prostokąt o wymiarach 30x35cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć strucle w papier zostawiając w środku około 2cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To sam zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Obydwa makowce położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
POLEWA CZEKOLADOWA Kakao, cukier i masło włożyć do rondelka i rozpuszczać na wolnym ogniu. Opcjonalnie dodać trzy kostki mlecznej czekolady. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i polać makowce, a następnie udekorować ozdobami cukierniczymi, a kiedy polewa dobrze zastygnie podawać. Smacznego.