Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wykwintny tort kawowy"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 358
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11150
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3867
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1335
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 358
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11150
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3867
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1335
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z cukrem kryształem na pianę. Obie masy delikatnie połącz. Wmieszaj mąkę, zmielone orzeszki i zaparzoną (przestudzoną) kawę.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie, wyjmij i przekrój poziomo na trzy części.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i dopraw likierem. Śmietanę kremówkę zagotuj dzień wcześniej z cukrem oraz zaparzoną kawą i wstaw do lodówki. Potem ubij śmietanę z kawą na sztywno.
Pierwszy płat ciasta posmaruj częścią kremu i przykryj drugim. Wyłóż i rozsmaruj kawową bitą śmietanę (trochę odłóż). Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Gdy stężeje, całą powierzchnię tortu posmaruj resztą kawowej bitej śmietany, a krawędzie obsyp tartymi orzechami. Resztę kremu wyciśnij jako dekorację po obwodzie tortu. Pod koniec udekoruj tort wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy. Przed podaniem pokrój tort na porcje.Źródło: Na żywo