Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wykwintny tort kawowy"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4057
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423190
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336694
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4057
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423190
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2624
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z cukrem kryształem na pianę. Obie masy delikatnie połącz. Wmieszaj mąkę, zmielone orzeszki i zaparzoną (przestudzoną) kawę.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie, wyjmij i przekrój poziomo na trzy części.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i dopraw likierem. Śmietanę kremówkę zagotuj dzień wcześniej z cukrem oraz zaparzoną kawą i wstaw do lodówki. Potem ubij śmietanę z kawą na sztywno.
Pierwszy płat ciasta posmaruj częścią kremu i przykryj drugim. Wyłóż i rozsmaruj kawową bitą śmietanę (trochę odłóż). Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Gdy stężeje, całą powierzchnię tortu posmaruj resztą kawowej bitej śmietany, a krawędzie obsyp tartymi orzechami. Resztę kremu wyciśnij jako dekorację po obwodzie tortu. Pod koniec udekoruj tort wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy. Przed podaniem pokrój tort na porcje.Źródło: Na żywo