Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wykwintny tort kawowy"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z cukrem kryształem na pianę. Obie masy delikatnie połącz. Wmieszaj mąkę, zmielone orzeszki i zaparzoną (przestudzoną) kawę.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie, wyjmij i przekrój poziomo na trzy części.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i dopraw likierem. Śmietanę kremówkę zagotuj dzień wcześniej z cukrem oraz zaparzoną kawą i wstaw do lodówki. Potem ubij śmietanę z kawą na sztywno.
Pierwszy płat ciasta posmaruj częścią kremu i przykryj drugim. Wyłóż i rozsmaruj kawową bitą śmietanę (trochę odłóż). Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Gdy stężeje, całą powierzchnię tortu posmaruj resztą kawowej bitej śmietany, a krawędzie obsyp tartymi orzechami. Resztę kremu wyciśnij jako dekorację po obwodzie tortu. Pod koniec udekoruj tort wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy. Przed podaniem pokrój tort na porcje.Źródło: Na żywo