Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aromatyczne frykadelki"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1246
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 257
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2254
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4342
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1246
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 257
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2254
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4342
Składniki
Różyczki kalafiora gotuj ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odsącz na durszlaku.
Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki.
Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano.
Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Czas przygotowania: 35 minut 420 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień