Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne frykadelki

Aromatyczne frykadelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Aromatyczne frykadelki"

Składniki

  • 10 maleńkich różyczek kalafiora
  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczne frykadelki

Przygotowanie

  1. Różyczki kalafiora gotuj ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odsącz na durszlaku.

  2. Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

  3. Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki.

  4. Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano.

  5. Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.

  6. Czas przygotowania: 35 minut 420 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń