Do góry

Dania główne Przepis na:

Babeczki z chrupiącym boczkiem i parmezanem

Babeczki z chrupiącym boczkiem i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28022

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Babeczki z chrupiącym boczkiem i parmezanem"

Składniki

  • 250 g boczku lub bekonu
  • cebula
  • 375 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g sera parmezan (lub innego podobnego)
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g stopionego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z chrupiącym boczkiem i parmezanem

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni na miękkie, ale zezłocone skwareczki. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż razem.

  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, boczek z cebulką, drobno starty parmezan i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj.

  3. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem. Wlej do miski z mąką i jednocześnie wlej stopione, ale schłodzone masło. Wymieszaj.

  4. Nakładaj ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości (babeczki urosną). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut, aż patyczek (wykałaczka lub szpadka szaszłykowa) wbijany w babeczkę będzie suchy i czysty. Podaj ciepłe (ale nie gorące).

  5. 3-4 PORCJE (12 szt.) 25 min, PIECZENIE 20 min, porcja: 450 kcal, CENA: 3,90-5 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń