Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barszczyk na kwaśnych jabłkach"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 656
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 447
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1564
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 656
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 447
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1564
Składniki
Botwinkę dokładnie myję, łodygi i liście dość drobno kroję (łodygi w słupki ok. 4 cm). Buraczki obieram, również kroję. Do dużego garnka wlewam wodę, doprowadzam do wrzenia, wkładam kości i jabłka przekrojone na pół.
Gotuję ok. 15 min, zbieram szumy, następnie dodaję botwinkę. Gotuję ok. 25 min (do miękkości).
Mąkę mieszam ze śmietaną, zabielam zupę i doprawiam do smaku solą. Podaję z młodymi okraszonymi ziemniaczkami.
Taki barszczyk robiła moja babcia. Zawsze się nim zajadamy. Karolina Bojaczuk z ŁukowaŹródło: Kobieta i życie