Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4717

Dodano:

Odsłon: 1132

Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty.

Składniki

  • 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg - 1,20)
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • duży pęczek kopru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos z cukinii

Przygotowanie

  1. Cebulę i kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku.

    W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów.

  2. Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką.

    Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego - polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje.

    Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście dodałam dużą garść kopru. Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem.

  3. Notatki:
    * im mniejsza cukinia tym mniej się rozgotowuje i ładniej wygląda, skórka nie jest też twarda
    * zamiast masła do zasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem
    * zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje
    * można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie
    * przyprawić wedle własnego smaku
    * zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń