Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415320
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2527
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415320
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2527
Składniki
Cebulę i kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku. W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów.
Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką. Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego - polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje. Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście dodałam dużą garść kopru. Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem.
Notatki: * im mniejsza cukinia tym mniej się rozgotowuje i ładniej wygląda, skórka nie jest też twarda * zamiast masła do zasmażki można dodać np. smalczyku z mięskiem * zasmażka nie jest konieczna, mi zwyczajnie ten bigos z zasmażką bardziej smakuje * można bigos z cukinii ugotować na wywarze np. z udka i mięsko wdrobić w danie * przyprawić wedle własnego smaku * zanim cukinia puści soki w garnku, można dolać 1/3 szklanki wody, nie za dużo tylko