Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z kiełbasą i grzybami

Bigos z kiełbasą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1462

Dodano:

Odsłon: 1085

Klasyka polskiej kuchni. Pycha!

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 60 dkg łopatki bądź szynki
  • 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg
  • 10 dkg suszonych grzybów leśnych
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 5 dkg pokrojonej słoniny
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.

    Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę.

    Grzyby namoczyłam i opłukałam.

    Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Wywaru było ok. 1litra



    Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.


  2. W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty.

    Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku.

    Wymieszałam i zestawiłam z ognia.

    Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę.

    Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

    Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.

  3. Notatki:

    * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję

    * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać

    * można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak. W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka. żadne z tych ziół nie dominuje w smaku.
    * nadwyżkę nakładałam do słoików na "później" i wstawiłam do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 sierpnia Pycha! od razu stesknilam sie za bigosem :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń