Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka polskiej kuchni. Pycha!
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 504
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 504
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Składniki
Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę. Grzyby namoczyłam i opłukałam. Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Wywaru było ok. 1litra Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.
W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku. Wymieszałam i zestawiłam z ognia. Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę. Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.
Notatki: * zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję * jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać * można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak. W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka. żadne z tych ziół nie dominuje w smaku. * nadwyżkę nakładałam do słoików na "później" i wstawiłam do lodówki