Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1043
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1043
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Składniki
Boczek opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę, potem rozetrzyj go z solą na gładką pastę. Dolej olej i wymieszaj. Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp niedużą ilością suszonego majeranku, pieprzu oraz mielonej ostrej i słodkiej papryki. Przyprawy wcieraj kilka minut w mięso.
Tak przygotowany boczek odstaw na noc (a najlepiej na całą dobę) w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso przełóż do brytfanki.
Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy, polej mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok.3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.Źródło: Tina