Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 533
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 2938
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 499
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 40
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 533
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 2938
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 499
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 40
Składniki
Boczek opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę, potem rozetrzyj go z solą na gładką pastę. Dolej olej i wymieszaj. Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp niedużą ilością suszonego majeranku, pieprzu oraz mielonej ostrej i słodkiej papryki. Przyprawy wcieraj kilka minut w mięso.
Tak przygotowany boczek odstaw na noc (a najlepiej na całą dobę) w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso przełóż do brytfanki.
Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy, polej mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok.3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.Źródło: Tina