Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek zapiekany z chlebem

Boczek zapiekany z chlebem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Boczek zapiekany z chlebem"

Składniki

  • 11 kromek pieczywa tostowego z ziarnami
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • strąk żółtej papryki
  • sól
  • ostra papryka
  • przyprawa do pizzy lub oregano
  • 15 dag startego żółtego sera
  • kilka wiórków masła lub margaryny
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Boczek zapiekany z chlebem

Przygotowanie

  1. Sześć kromek pieczywa tostowego namocz w mleku. Lekko osącz (mleko zachowaj). Wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego.

  2. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę, wymieszaj, podsmaż. Lekko ostudź, rozłóż w formie na tostach.

  3. Pozostałe kromki przekrój na pół na trójkąty, namocz w mleku, ułóż na warzywach w rządkach po dwie, zakładając je lekko na siebie.

  4. Jajka roztrzep z solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do pizzy lub oregano. Polej zapiekankę, posyp wiórkami masła, startym serem i przyprawą do pizzy.

  5. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 180°C.

  6. Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń