Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Botwinka z ogórkiem i rzodkiewką"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 239
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 239
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Składniki
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, opłucz, a następnie pokrój w dość grube paski. Włóż do garnka, zalej 400 ml wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Gęstą kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami mąki. Zapraw nią wywar powstały podczas gotowania buraków. Gotuj całość na małym ogniu jeszcze 10 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia. Zupę odstaw na kilkadziesiąt minut do całkowitego ostudzenia.
Świeży ogórek sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie i pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umyj rzodkiewki, odetnij łodyżki oraz korzonki. Pokrój warzywa w plasterki. Dymkę oczyść, opłucz, drobno posiekaj.
Przygotowane warzywa przełóż do zaprawionego śmietaną wywaru z buraków. Powstałą zupę dopraw do smaku zalewą z ogórków, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki na około godzinę, aby się dobrze schłodziła. Ozdób listkami botwinki.
czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety