Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Burgery rybne z dymką"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Dymki oczyść, cebulki posiekaj, szczypiorek potnij na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulki dymek.
Filety z dorsza opłucz, osusz, przepuść razem z cebulkami przez maszynkę do mięsa. Masę rybną wymieszaj z jajkiem, 2/3 szczypiorku oraz 4 łyżkami tartej bułki. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dobrze wyrób.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, domieszaj jeszcze trochę tartej bułki. Z masy rybnej uformuj 8 owalnych kotlecików. Obtocz je w pozostałej tartej bułce. Strzepnij jej nadmiar. Burgery lekko spłaszcz dłonią.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Włóż kotleciki. Smaż je na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Burgery podawaj z piure ziemniaczanym. Posyp pozostałym szczypiorkiem. Udekoruj np. kawałkami cytryny.Źródło: Naj