Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Burgery rybne z dymką"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5818
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14061
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 311
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5818
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14061
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 311
Składniki
Dymki oczyść, cebulki posiekaj, szczypiorek potnij na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulki dymek.
Filety z dorsza opłucz, osusz, przepuść razem z cebulkami przez maszynkę do mięsa. Masę rybną wymieszaj z jajkiem, 2/3 szczypiorku oraz 4 łyżkami tartej bułki. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dobrze wyrób.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, domieszaj jeszcze trochę tartej bułki. Z masy rybnej uformuj 8 owalnych kotlecików. Obtocz je w pozostałej tartej bułce. Strzepnij jej nadmiar. Burgery lekko spłaszcz dłonią.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Włóż kotleciki. Smaż je na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Burgery podawaj z piure ziemniaczanym. Posyp pozostałym szczypiorkiem. Udekoruj np. kawałkami cytryny.Źródło: Naj