Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebularz z boczkiem"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 303
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 44
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 303
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 44
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 20-25 minut, by rozmarzło. W tym czasie boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, podduś na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Wrzuć boczek i wysmaż go na rumiano.
Żółty ser zetrzyj, wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Placki francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Lekko rozwałkuj.
Formę wyłóż pergaminem. Wylep ciastem. Na spodzie rozłóż szalotki i boczek. Lekko posyp je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej masą z jajek, sera i śmietany. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem udekoruj listkami rukoli.Źródło: Naj