Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebularz z boczkiem"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 734
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 734
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 20-25 minut, by rozmarzło. W tym czasie boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, podduś na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Wrzuć boczek i wysmaż go na rumiano.
Żółty ser zetrzyj, wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Placki francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Lekko rozwałkuj.
Formę wyłóż pergaminem. Wylep ciastem. Na spodzie rozłóż szalotki i boczek. Lekko posyp je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej masą z jajek, sera i śmietany. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem udekoruj listkami rukoli.Źródło: Naj