Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebularz z boczkiem"
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 240
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 15
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 281
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 240
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 15
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 281
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 20-25 minut, by rozmarzło. W tym czasie boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, podduś na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Wrzuć boczek i wysmaż go na rumiano.
Żółty ser zetrzyj, wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Placki francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Lekko rozwałkuj.
Formę wyłóż pergaminem. Wylep ciastem. Na spodzie rozłóż szalotki i boczek. Lekko posyp je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej masą z jajek, sera i śmietany. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 25 minut. Przed podaniem udekoruj listkami rukoli.Źródło: Naj