Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cena: 2,60 zł. Torcik szpinakowy z kozim serem"
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 882
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 190
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 882
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 190
Składniki
Szpinak przełóż na sitko i pozostaw, by się rozmroził. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Pomidorki opłucz, poprzekrawaj na połówki.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj grubo na tarce. Dodaj 1 jajko i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszaj. Masę przełóż na sitko, by ociekła z nadmiaru płynu. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj masłem. Dno i bok wylep osączoną masą ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz 20 min.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zrumień na nim pokrojony w kostkę boczek, osącz na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Dołóż 2/3 boczku, wymieszaj. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, obsmaż na nim pomidorki (2 min). Dodaj tymianek, przypraw solą i pieprzem. Połowę twarogu zmiksuj z ricottą, 4 jajkami, solą i pieprzem. Na ziemniaczany spód wyłóż szpinak i polej sosem. Rozłóż pomidory, posyp resztą twarogu i boczkiem. Piecz 45 min w 200 st.Źródło: Tina