Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" nabrałam ochoty na zrobienie Chinkali - soczystych pierożków gruzińskich. Nie powiem jest z nimi trochę zabawy, ale efekt i smak wynagrodzą włożoną pracę . Kiedy podnosi pierożek za końcówkę, wgryzasz się i czujesz smak pysznego bulionu, a następnie aromat kolendry już wiesz, że chcesz więcej.. więcej...
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 770
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 770
Składniki
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto. Partiami dodajemy ciepłą wodę. Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielimy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Do faruszdolewamy bulion, tak by mięso wchłonęło go i było wilgotne.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i wycinamy z niego koła - ok. 10cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki " na zasadzie harmonijki -tworząc wokół coś na kształt kołnierza.
Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku. Życzę smacznego!