Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Chleb żytnio-pszenny na zakwasie"

Składniki

  • Zaczyn: 16 dag mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
  • 2/3 szkl. wody
  • 8 dag zakwasu żytniego;
  • zaczyn
  • 24 dag mąki pszennej typu 550
  • 2/3 szkl. wody
  • ew. miel. kminek
  • łyżeczka soli (z dużą górką)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Przygotowanie

  1. zaczynu wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i zostaw w cieple 14-16 godz. Po tym czasie wszystkie na ciasto chlebowe połącz i zagniataj (najlepiej robotem kuchennym, końcówką do zagniatania ciasta).

  2. Ciasto powinno być elastyczne (naciśnij palcem, jeśli zagłębienie się od razu zasklepia, jest gotowe). Miskę nakryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia 40 min (temp. ok. 25-26°C).

  3. Koszyk do wyrastania chleba wysyp mąką (możesz zastąpić go durszlakiem lub sitem, wyłożonym ściereczką oprószoną mąką lub makutrą – misą o porowatej powierzchni, służącą np. do ucierania ciast). Uformuj bochen, włóż do koszyka złączeniem do góry (po odwróceniu będzie spodem bochna), nakryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia przez ok. godz.

  4. Ułóż bochen złączeniem na dół na blasze na papierze do piecz. i natnij płytko b. ostrym nożykiem (a najlepiej żyletką). Piecz 15 min w 250°C, spryskując wodą (np. ze spryskiwacza do kwiatów) i 25 min w 230°C bez spryskiwania.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń