Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłodnik z cukinią

Chłodnik z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Chłodnik z cukinią"

Składniki

  • 1 kg młodej cukinii
  • 30 dag ziemniaków
  • 1/2 kg zielonych kwaskowych jabłek
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • kefiru lub maślanki
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię umyj i przekrój na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.

  2. Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj pokroją cukinię oraz jabłka i gotuj 5 min. Po ostygnięciu zmiksuj wszystko blenderem. Następnie dodaj jogurt (kefir lub maślankę), sok z cytryny i delikatnie wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Schładzaj w lodówce co najmniej godzinę.

  3. Odłożoną połówkę cukinii pokrój wzdłuż na cienkie paski. Chłodnik wyjmij z lodówki, rozlej na talerze, udekoruj plasterkami cukinii oraz świeżą natką.

  4. Z surowej cukinii można szybko przygotować pyszną sałatkę. Jedną niewielką cukinię umyj i pokrój w plasterki, dodaj odrobinę świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach, świeżą kolendrę, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu, wszystko posyp sezamem. Wymieszaj i od razu podawaj.

  5. (bez czasu oczekiwania): 25 minut Porcja: 280 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń