Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciabatta - prosty przepis

Ciabatta - prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Ciabatta - prosty przepis"

Składniki

  • 2 szklanki letniej wody
  • 10 g drożdży
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 750)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciabatta - prosty przepis

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj drożdże ze 100 ml wody. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

  2. Dodaj pozostałe i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj 5-6 minut (lepiej rękami, ciasto będzie luźniejsze).

  3. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.

  4. Arkusz papieru do pieczenia obsyp dokładnie mąką pszenną. Przelej połowę ciasta na papier i trzymając za rogi, poruszaj arkuszem raz w jedną stronę, raz w drugą, aby ciasto okleiło się mąką i powstał zgrabny podłużny bochenek. Przełóż ciasto na blachę. Przygotuj tak samo drugi bochenek. Przykryj chleby folią (lub ściereczką) i odstaw na godzinę.

  5. Rozgrzej piekarnik do 250 st. C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 20-25 minut. Upieczone ciabatty wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę, aby ostygły.

  6. 2 bochenki • : 4 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 25 min • koszt: 2,5 zł

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń