Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciabatta - prosty przepis"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17200
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 402
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 63
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 133
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17200
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 402
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 63
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 133
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Składniki
W misce wymieszaj drożdże ze 100 ml wody. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
Dodaj pozostałe i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj 5-6 minut (lepiej rękami, ciasto będzie luźniejsze).
Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.
Arkusz papieru do pieczenia obsyp dokładnie mąką pszenną. Przelej połowę ciasta na papier i trzymając za rogi, poruszaj arkuszem raz w jedną stronę, raz w drugą, aby ciasto okleiło się mąką i powstał zgrabny podłużny bochenek. Przełóż ciasto na blachę. Przygotuj tak samo drugi bochenek. Przykryj chleby folią (lub ściereczką) i odstaw na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 250 st. C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 20-25 minut. Upieczone ciabatty wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę, aby ostygły.
2 bochenki • : 4 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 25 min • koszt: 2,5 złŹródło: Olivia