Dania główne Przepis na:
Dip pomidorowo -paprykowy

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915
Dodano: 28.06.2010
Odsłon: 13
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka wytrawnego białego wina
- 1 łyżka octu z białego wina
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa
- sól i pieprz
- natka pietruszki
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę oraz czosnek, po chwili dodaj paprykę i smaż, aż warzywa zmiękną. Wlej przecier pomidorowy, wino, ocet, dopraw pieprzem, słodką papryką, cukrem i szczyptą chili. Duś ok. 15 minut, potem całość zmiksuj i udekoruj natką pietruszki. Sos jest doskonały do pieczonych ziemniaków i zapiekanek.
Źródło: Show
Komentarze do przepisu (0)