Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią

Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 47

Wypróbowany przepis na "Domowe przetwory. Czereśnie z wanilią"

Składniki

  • kg czereśni
  • 40 dag cukru
  • 40 ml wody
  • 3 opak. cukru wanilinowego
  • opak. Konfitureksu (4 dag)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czereśnie myję, dryluję. Wrzucam do garnka i dolewam wodę. Gotuję na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną (owoce można też potłuc tłuczkiem lub zostawić w całości).

  2. Dodaję cukry. Gotuję, by się rozpuściły. Zostawiam do przestygnięcia.

  3. Do owoców dodaję Konfiturex i gotuję na średnim ogniu 2-3 min, do momentu wrzenia (co jakiś czas dżem mieszam).

  4. Następnie rozkładam gorący do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcam i odstawiam do wystygnięcia.

  5. 65 min • Porcja 190 kcal • Koszt słoiczka ok. 3 zł • Przepis na 3-4 słoiczki.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń