Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe ravioli"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 566
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49536
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1294
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 566
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49536
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1294
Składniki
Szpinak wyjmij, rozmroź, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, aż odparuje cały płyn.
Na patelnię ze szpinakiem wkrusz serek. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z ognia. Powstały farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Przygotuj ciasto na włoskie pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij całe jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć energicznie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie pokrój w nieduże kwadraty (możesz użyć specjalnego radełka z karbowanym ostrzem). Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj dokładnie brzegi pierożków.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek partiami wrzucaj pierożki ravioli. Gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ravioli wyjmuj łyżką cedzakową, układaj na talerzach. Każdą porcję udekoruj bazyliowym pesto lub, ewentualnie, polej masłem.Źródło: Świat kobiety