Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe ravioli"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Składniki
Szpinak wyjmij, rozmroź, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, aż odparuje cały płyn.
Na patelnię ze szpinakiem wkrusz serek. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z ognia. Powstały farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Przygotuj ciasto na włoskie pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij całe jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć energicznie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie pokrój w nieduże kwadraty (możesz użyć specjalnego radełka z karbowanym ostrzem). Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj dokładnie brzegi pierożków.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek partiami wrzucaj pierożki ravioli. Gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ravioli wyjmuj łyżką cedzakową, układaj na talerzach. Każdą porcję udekoruj bazyliowym pesto lub, ewentualnie, polej masłem.Źródło: Świat kobiety