Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe ravioli"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Składniki
Szpinak wyjmij, rozmroź, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, aż odparuje cały płyn.
Na patelnię ze szpinakiem wkrusz serek. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z ognia. Powstały farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Przygotuj ciasto na włoskie pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij całe jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć energicznie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie pokrój w nieduże kwadraty (możesz użyć specjalnego radełka z karbowanym ostrzem). Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj dokładnie brzegi pierożków.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek partiami wrzucaj pierożki ravioli. Gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ravioli wyjmuj łyżką cedzakową, układaj na talerzach. Każdą porcję udekoruj bazyliowym pesto lub, ewentualnie, polej masłem.Źródło: Świat kobiety