Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy jogurt grecki"
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 14
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2085
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4086
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 14
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 779
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2085
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4086
Składniki
Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej do mleka jogurt i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i postaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu – najlepiej dodatkowo zawinąć jogurt w koc. Nie ruszaj go i zostaw do rana.
Drobne sitko wyłóż jałową gazą lub wygotowaną ściereczką. Przełóż ostrożnie masę jogurtową i zostaw na kilka godzin do odcedzenia. Przełóż jogurt do szklanego zamykanego naczynia i trzymaj w lodówce. Listki mięt opłucz, osusz, posiekaj. Porcje jogurtu nałóż do szklaneczek.
Jogurt wstaw do zamrażalnika na 30 min. Posyp miętą, udekoruj winogronami i ciasteczkami.Źródło: Naj