Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy jogurt grecki"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15414
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15414
Składniki
Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej do mleka jogurt i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i postaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu – najlepiej dodatkowo zawinąć jogurt w koc. Nie ruszaj go i zostaw do rana.
Drobne sitko wyłóż jałową gazą lub wygotowaną ściereczką. Przełóż ostrożnie masę jogurtową i zostaw na kilka godzin do odcedzenia. Przełóż jogurt do szklanego zamykanego naczynia i trzymaj w lodówce. Listki mięt opłucz, osusz, posiekaj. Porcje jogurtu nałóż do szklaneczek.
Jogurt wstaw do zamrażalnika na 30 min. Posyp miętą, udekoruj winogronami i ciasteczkami.Źródło: Naj