Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy jogurt grecki"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15264
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15264
Składniki
Mleko połącz ze śmietaną i podgrzej do temperatury 40-43°C. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej do mleka jogurt i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i postaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu – najlepiej dodatkowo zawinąć jogurt w koc. Nie ruszaj go i zostaw do rana.
Drobne sitko wyłóż jałową gazą lub wygotowaną ściereczką. Przełóż ostrożnie masę jogurtową i zostaw na kilka godzin do odcedzenia. Przełóż jogurt do szklanego zamykanego naczynia i trzymaj w lodówce. Listki mięt opłucz, osusz, posiekaj. Porcje jogurtu nałóż do szklaneczek.
Jogurt wstaw do zamrażalnika na 30 min. Posyp miętą, udekoruj winogronami i ciasteczkami.Źródło: Naj