Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorada uprażona

Dorada uprażona

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2123

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Dorada uprażona"

Składniki

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek świeżych ziół (tymianek
  • rozmaryn)
  • 2 dorady (po 350 g)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorada uprażona

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyść i wszystko oprócz pomidorków pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek. Zioła opłucz. Wypatrosz ryby, usuń łuski i odetnij skrzela (głowę zostaw). Potem opłucz je i osusz.

  2. Posól rybę, dopraw pieprzem z zewnątrz i w środku. Włóż zioła do otworów w brzuchu. Rozgrzej patelnię do grillowania, wlej oliwę i włóż ryby. Kiedy ryby z jednej strony już się upieką, obróć je i dodaj pokrojone warzywa i pomidorki.

  3. Ryby posyp posiekanym czosnkiem, pokrop oliwą i włóż do piekarnika pod rozgrzany grill. Grilluj, aż czosnek się przyrumieni, a warzywa zmiękną.

  4. Czas przygotowania: 45 minut . Poziom: średni

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń