Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drobiowe smarowidło z pistacjami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1142
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1142
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Składniki
Obydwa rodzaje mięsa, obraną marchewkę i pietruszkę oraz grzyby włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu. Zalej małą ilością wody. Gotuj do miękkości, ostudź. Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, dodaj wątróbki. Smaż kilka minut.
Ugotowane mięso oddziel od kości, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami oraz wątróbkami z cebulą. Masa będzie aksamitna, jeśli dodatkowo zmiksujesz ją w malakserze. Plasterki szynki pokrój w kosteczkę.
Do masy wbij jajka, dodaj szynkę, pistacje i śmietanę. Przypraw ją imbirem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sosem sojowym. Dobrze wymieszaj. Masę przełóż do formy żaroodpornej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st., piecz 70 minut. Gotowy pasztet wystudź.
Smalec stop w rondelku, zalej nim zimny pasztet w formie. Na wierzchu ułóż np. pocięte na kawałki gałązki rozmarynu i listki laurowe. Posyp ew. ziarenkami kolorowego pieprzu. Wstaw na 2–3 godziny do lodówki, aby smalec zastygł.Źródło: Tina