Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa tarta z warzywami"
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 202
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 107
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 230
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2186
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 87
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 202
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 107
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 230
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2186
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 87
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 54
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 3 łyżki ciepłej wody, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj jajko, śmietanę, sól, 100 ml ciepłej wody, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Cebulę drobno posiekaj. Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie przełóż ją do miseczki a na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż cukinię, duś ok. 5 min. Na koniec lekko posól. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę oraz cebulę, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki przygotowanej formy. Na spodzie rozłóż plastry cukinii, pomidorki oraz groszek. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie