Do góry

Dania główne Przepis na:

Ekspresowe leniwe rozpływające się w ustach

Ekspresowe leniwe rozpływające się w ustach

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 13084

Do zrobienia (zależnie od wprawy) w 10-20 minut. Słodkie, serowe, o idealnej konsystencji. Nie kleją się do rąk i nie rozwalają. W składnikach duża porcja - dla 5 średnio głodnych osób albo 3 wygłodniałych łasuchów, ale można też przyrządzić z myślą o dwudniowym obiedzie - perfekcyjne również po odsmażeniu.

Składniki

  • Twaróg półtłusty ok. 700g
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Sól, cukier, cukier waniliowy
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe leniwe rozpływające się w ustach

Przygotowanie

  1. Nastaw osoloną wodę do gotowania.
    Ser przełóż do miski i rozetrzyj tłuczkiem do ziemniaków. Oddziel białka od żółtek: żółtka dodaj do sera i dokładnie wymieszaj do połączenia. Białka zmiksuj na najwyższych obrotach z odrobiną soli, aż zrobi się z nich sztywna piana. Wtedy dodaj je do masy serowej i wymieszaj łyżką. Niezbyt długo, tylko do momentu, aż masa zrobi się gładka.
    Do masy serowej dodaj cukier waniliowy + cukier zwykły lub brązowy wedle uznania. Połącz łyżką.
    Przykryj miskę ścierką i przygotuj sobie miejsce pracy: stolnicę wysyp mąką, wyjmij ostry nóż.

  2. Do masy serowej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość łyżką. Następnie zagnieć ciasto szybko, w kilku ruchach - masa serowa nie lubi długiego zagniatania. Powinno to zająć najwyżej dwie minuty. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej masa momentalnie przestaje kleić się do rąk.
    Rwij po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Ostrym nożem tnij jak na kopytka, lekko po skosie. Dobrze, by kluski były w miarę równe, ale nie trzeba tu wielkiej precyzji. Jeżeli chcesz, możesz zrobić teraz ostrzem ozdobny wzór na każdej klusce.
    Pierogi leniwe wrzucaj na wrzątek partiami. Wyciągaj minutę po wypłynięciu i podawaj natychmiast same lub z ulubionymi dodatkami, np. klasyczną, podsmażaną na masełku bułką tartą z cukrem i cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 stycznia 2019 Jestem po obiedzie ale wyglądają tak wspaniale,że wciągnęłabym z chęcią kilka sztuk:) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kanclerz 06 stycznia 2019 Nie dodałam w przepisie, ale mam jeszcze smakowitą sugestię dla tych, którym zostaną resztki pierogów leniwych na drugi dzień i nie mają ochoty na odsmażane.
Wychodzą PRZEPYSZNIE też podgotowane bezpośrednio w pomidorowym, ostrym sosie bezmięsnym w stylu sosu arrabiata!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń